Ce este un Implant Dentar / Etape
Ce este un implant dentar?
Implantologia dentara este o tehnologie moderna de inlocuire a radacinii unui dinte lipsa printr-un surub din titan sau zirconiu, ce se numeste implant dentar.
Plasarea implantului dentar se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie, printr-o interventie chirurgicala netraumatizanta. Integrarea implantului in os necesita o perioada de minimum 6 luni. Dupa aceasta perioada implantului dentar i se ataseaza o piesa metalica sau de zirconiu numita bont protetic, pe care medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lipsa, astfel incat la finalul tratamentului, veti avea un dinte care se va comporta ca dintii dumneavoastra naturali.
In general orice persoana careia ii lipseste unul sau mai multi dinti poate beneficia de implantul dentar.
Inainte de realizarea unui implant dentar, trebuie sa stiti daca sunteti un pacient caruia i se poate administra un implant dentar.
Specialistii din cabinetul stomatologic Dr Mara Campeanu vor determina, daca sunteti sau nu, un potential candidat pentru implanturi dentare, dupa o evaluare atenta a tuturor analizelor si istoricului dumneavoastra dentar.
Care sunt etapele unui implant dentar/ Cat dureaza tratamentul prin implant?
In general, un implant dentar se desfasoara in doua etape:
- Dupa testele radiologice, se incepe interventia de insertie a implantului, sub anestezie locala, timp in care nu veti simti nicio durere. In prima faza se introduce implantul in os. Aceasta interventie dureaza aproximativ o ora, poate un timp mai indelungat daca este plasat un numar mai mare de implanturi dentare. Dupa 3-4 ore de la interventie poate aparea un disconfort moderat, atunci cand anestezia inceteaza sa-si mai faca efectul, care cedeaza la antialgice.Urmeaza perioada de vindecare, asa numita perioada de osteointegrare, care este de 3 pana la 8 luni.
- Apoi implantul este descoperit printr-o mica taietura in gingie si se monteaza un dispozitiv (bont de vindecare)care ajuta la cicatrizarea gingiei dupa un contur cit mai apropiat de cel al dintilor naturali.Dupa ce se vindeca gingia este atasat bontul protetic. Se va lua apoi amprenta necesara confectionarii lucrarii protetice pe implant.Din acest moment protezarea prin coroane, punti sau proteze mai necesita cateva sedinte, deci cateva zile de lucru in laboratorul de tehnica dentara.
In anumite situatii, lucrarea protetica (coroana) poate fi confectionata in aceeasi sedinta cu introducerea implantului, avind insa un caracter provizoriu. In acest mod pacientul poate parasi cabinetul cu dintele absent inlocuit imediat cu unul artificial pe implant.
Ce complicatii pot aparea in timpul unui tratament prin implant dentar?
In ziua de azi implanturile dentare sunt in general foarte sigure, rata de reusita fiind mai mare de 95%. Exista insa si o serie de complicatii care pot aparea, la fel ca in urma oricarui act chirurgical sau extractii dentare. De aceea exista o serie de precautii pe care trebuie sa le indepliniti, precautii legate de alimentatia recomandata de medic cat si de respectarea ingijirilor prescise de acesta.
Dupa 3-4 ore de la interventie poate aparea un disconfort moderat, atunci cand anestezia inceteaza sa-si mai faca efectul, care cedeaza la antialgice. Zona in care s-a intervenit poate fi umflata cateva zile dupa implant si resimtite dureri de intensitate redusa care cedeaza de obicei la administrarea de antialgice usoare. Orice alta problema semnaleaza o complicatie de mai mare amploare, si de desi rara, ea implica prezentarea de urgenta la medic.
De retinut este ca fiecare pacient in parte reprezinta un caz unic, individual si de aceea este dificil de mentionat un timp anume de osteointegrare general valabil.